Un Centru SYSLAB a fost deschis, astăzi, la Comrat

Ministerul Economiei cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău și SYSLAB International AS din Norvegia a lansat, astăzi, în or. Comrat, cel de al cincilea Centru SYSLAB.

 La evenimentul de deschidere a participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, reprezentantul permanent al PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău, Philip Batson, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, reprezentanți ai SYSLAB International AS, ai societății civile, mediului de afaceri și administrației publice locale.

În discursul său, Stephane Bride a afirmat că proiectul reprezintă o alternativă necesară pentru dezvoltarea antreprenoriatului inovativ și a pieței forței de muncă din Moldova, accentuând că Ministerului Economiei își propune, cu suportul partenerilor de dezvoltare și al autorităților publice locale să-l extindă în toate regiunile țării.

”Centrele SYSLAB oferă un răspuns inovator la provocările cu care se confruntă piața forței de muncă din Republica Moldova, contribuie la soluționarea problemelor de personal calificat și oferă șomerilor oportunități de angajare. Numai pe parcursul anului trecut 80 % din persoanele care s-au adresat la SYSLAB au fost angajate în câmpul muncii”, a spus ministrul Economiei.

syslabLa rândul său, ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în RM, Philip David Batson, a menționat că prin suportul acordat Guvernului Republicii Moldova în crearea unor asemenea centre, partenerii de dezvoltare, inclusiv Guvernul Regatului Unit, susțin eforturile Executivului de a crea noi locuri de muncă, a reduce șomajul, numărul persoanelor care intenționează să plece la muncă peste hotare.

Vorbind despre acest proiect, Irina Vlah, Guvernatorul UTA Gagauzia, a spus că autonomia este o platformă deschsă pentru cooperare atât cu autoritățile centrale, cât și cu organizațiile non-guvernamentale, așa încât regiunea să se dezvolte, să prospere și să fie atractivă pentru cetățeni.

”Pentru noi este foarte important ca proiectele implementate de Guvernul Republicii Moldova să fie prezente și în Gagauzia, deoarece în acest fel vom reuși să schmbăm situația în autonomie la toate compartimentele și să soluționăm problemele social-economice din regiune”, a notat Irina Vlah.

Centrul SYSLAB lansat la Comrat este al cincilea Centru de dezvoltare al carierei, deschis în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă în câmpul muncii”, care va instrui și ghida șomerii, absolvenții calificați și migranții reveniți acasă pentru a obține un loc de muncă în Moldova. Din anul 2013 și până în prezent, Centre de excelență în carieră au fost deschise la Chișinău, Cahul, Rezina și Bălți.

Sursa: http://www.mec.gov.md/ro/content/un-centru-syslab-fost-deschis-astazi-la-comrat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.