Credite cu porțiune de grant la rate fixe pentru tineri antreprenori

Primele 40 de afaceri gestionate de tineri din 16 raioane ale Republicii Moldova au accesat credite preferențiale cu porțiune de grant în sumă totală de circa 39 milioane lei. Pachetul financiar este cofinanțat de Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) și Programul „Start pentru Tineri” din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Conform condițiilor componentei III a Programului „Start pentru Tineri”, OGPAE alocă din fondurile Facilității de Creditare a Tinerilor partea de împrumut rambursabil prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante (IFP), iar partea de finanțare nerambursabilă este aprobată și oferită beneficiarilor eligibili prin IFP de către ODA. 

Astfel, tinerii care dețin cel puțin 75% din proprietatea unei companii, pot beneficia de pachete financiare de până la 1,76 milioane lei, dintre care 85% (până la 1,5 milioane lei) constituie credit cu dobândă fixă care nu va depăși 9% anual, iar 15% (până la 264 mii lei ) este  finanțare nerambursabilă din partea statului prin Programul „Start pentru Tineri”. Pentru obținerea acestui pachet financiar, tinerii antreprenori pot depune o cerere la una dintre cele 12 instituțiile financiare partenere ODA și anume: BC “MAIB” S.A., OTP Bank S.A. , BC „Moldindconbank” S.A , BC „Fincombank” S.A , BC „Energbank” S.A, BC „Comertbank” S.A, BC „ProCredit Bank” A.; BC „EuroCreditBank” S.A, BC “Victoriabank” S.A.,  OCN „Microinvest” SRL,  OCN „Corporația de Finanțare Rurală” S.A., OCN „Moldcredit” SRL.

Conform previziunilor din proiectele investiționale prezentate de primii beneficiari, mijloacele împrumuturilor contractate vor fi utilizate pentru procurarea de bunuri și servicii pentru dezvoltarea afacerilor în toate domeniile economiei naționale. Ratele anuale de dobândă pentru utilizarea fondurilor destinate cofinanțării Programului „Start pentru Tineri” sunt avantajoase, fixe atât pentru instituțiile financiare intermediare partenere, cât și pentru împrumutați, atenuând în mod evident costurile resurselor.

Pentru componenta de împrumuturi subsidiare din cadrul Programului “Start pentru Tineri”, OGPAE a alocat 150 milioane lei, din care pentru anul 2023 vor fi disponibile pentru recreditare circa 111 milioane lei.

Pentru informații suplimentare, accesați paginile:  web https://bit.ly/3Qcsi95

https://bit.ly/3GARrqO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.