Antreprenoriatul rural încurajat să se dezvolte

A intrat în competiția pentru Cupa antreprenoriatului rural. Este vorba de Incubatorul de afaceri din Nisporeni, care va reprezenta la acest concurs zona de centru a țării, alături de alte două incubatoare de la nordul și, respectiv, sudul Moldovei.

Deși competiția abia a început, iar rezultatele finale vor fi anunțate în mai 2016, Vitalie Lazări, administratorul Business-incubatorului din Nisporeni, s-a declarat mai mult decît satisfăcut de faptul că, din cele 9 incubatoare din R. Moldova, numai trei, printre care și cel din Nisporeni, au fost selectate pentru a participa la un concurs atît de prestigios. ”E un pas mic, dar care ne oferă șanse mari să ne afirmăm pe tărîmul antreprenoriatului autohton”, a subliniat  dînsul.

Incubatorul-de-afaceri-din-NisporeniVitalie Lazări a precizat că acest concurs va reprezenta, de fapt, etapa finală a unui proiect amplu, moldo-estonian, adresat tinerilor antreprenori din zona rurală, cu vîrsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Pentru început, va trebui să fie identificați cît mai mulți tineri din regiune, dornici să-și lanseze o afacere în localitatea de unde provin. Apoi, va urma o adevărată școală de business, ce va cuprinde seminare, traininguri și tot felul de activități, menite să ofere tinerilor participanți cunoștințe despre inițierea unei afaceri. Toate acestea vor avea loc la Incubatorul de afaceri din Nisporeni.

Programul mai prevede pentru participanți și două vizite de studiu în Estonia, unde ei vor lua cunoștință de experiența estoniană în ceea ce privește dezvoltarea businessului mic și mijlociu. La final, cîștigătorii Cupei antreprenoriatului rural vor obține mici granturi pentru lansarea afacerii lor și posibilitatea de a deveni rezidenți în Incubatorul de afaceri din Nisporeni.

Actualmente, aici își desfășoară activitatea 30 de rezidenți, dintre care 9 sînt tineri.

Cupa antreprenoriatului rural se înscrie în agenda unui program de susținere, instruire și mentorare a tinerilor care vor să-și lanseze o afacere în localitatea sa. Programul face parte din proiectul ”Promovarea antreprenoriatului în localitățile rurale”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei prin intermediul Fondului de Asistență

Umanitară și de Dezvoltare, cofinanțat de ODIMM, Business Consulting Institute și Center for Pure Developement, Estonia. În acest an, concursul a ajuns la ediția a doua.

Sursa: http://www.expresul.com/2015/10/28/antreprenoriatul-rural-incurajat-sa-se-dezvolte/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.